En seng å sove i

I de siste åra er det flere mennesker i Oslo som både er midlertidige og permanente bostedsløse. Folk som ikke har et sted å bo, en seng å sove i og tak over hodet. Folk som bor under bruer, i parker og på benker.

Dette er de svakeste av de svake.

Som kommune, som folkevalgte og som politikere har vi både mulighet og plikt til å vise disse menneskene solidaritet, og sørge for at alle har et sted å tilbringe natten. En madrass å sove på og et tak de kan sove under.

SV ber derfor om at byrådet i samarbeid med Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon om å etablere et tilbud for bostedsløse i byen, der folk som ikke har et sted å bo kan sove på en seng om natta, og slipper å sove ute.

Og tilbudet bør etableres snarlig, sånn at alle de som i dag sover ute i byens parker, under bruer og på benker får en seng å sove i.

Vi snakker ikke om et luksustilbud eller hotell, men et lavterkselstilbud sånn at alle i har en seng og sove i.

Og jeg er ganske overrasket over at Høyresiden ikke en gang kan gå med på Aps forslag om å utrede hva vi kan gjøre for disse menneskene. Hvor er KrFs nestekjærlighet, og hvor er Venstres sosiale profil?

Hva er det egentlig høyresiden er så redde for når de ikke ønsker å utrede hva vi kan gjøre for disse menneskene? Disse menneskene kommer til å være i Norge uansett, og det er ikke sånn at folk vil strømme til Oslo for å sove på en madrass. Ingen kommer til Oslo for å sove på en enkel madrass.

Men når mennesker har kommet hit er det grunnleggende nestekjærlighet, medmenneskelighet, og sørge for at også de fattigste, de svakeste har en madrass å sove på.

Vi synes også Aps forslag om å utrede hvordan vi skal løse utfordringene er litt slapt. Når vi vet at mange mennesker sover på gata, kan vi ikke bare utrede, da trengs handlekraft, da trengs det at vi sørger for at disse menneskene har et sted å bo.

Dette er i tråd med solidaritet arbeiderbevegelsen, og venstresiden som også AP kommer er tuftet på. Vi håper derfor Ap viser mer solidaritet enn å bare utrede, men også ønsker å handle. Og håper på at Ap støtter SVs forslag.

27 responses to “En seng å sove i

 1. Bra blogg, Ingvild!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett!

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

 2. Kardemommepolitiet

  Sengeplasser er ikke gratis å drifte, uansett kvalitet. Vi må skille mellom norske statsborgere og utlendinger. Vi har ansvar for dem som lovlig bor her, ikke alle som finner det for godt å søke hit. Vi er ikke verdens sosialkontor. Vi har systemer som sikrer vår egen befolkning husly.

  Så skal du heller ikke glemme narkomane og andre som av forskjellige årsaker selv velger å sove ute. Flere har uttalt at de ikke sover på hospitser fordi det ikke er trygt der. Ting blir stjålet etc. Det er altså slett ikke sikkert at vi kan etablere sengeplasser som fremstår som mer forlokkende enn å sove ute.

  • Der er vi veldig uenig. Jeg mener at vi bør hjelpe alle som ikke har et sted å sove. Et lavterskeltilbud og en seng å sove i. Ingvild

   • Kardemommepolitiet

    Jeg har argumentert. Vennligst argumenter for hvorfor vi har ansvar for gratis overnattingsplass for alle turister i Norge.

 3. alle som bor på gata velger det selv…. de kunne FINT hatt et sted å bo ved hjelp av bostøtte…. men når alle de pengene går med på crack så sier det seg jo selv at de ikke har den muligheten… usakelig og elendig blogginnlegg.

  • Mangel på alternativer er den viktigste grunnen til å måtte sove på gata. Synes derfor det er greit om kommunen hjelper disse å finne et sted å sove, en seng og sove i. Et lavterkseltilbud.

  • Bostøtte? Det er en ting å påstå at man har krav på bostøtte, men realiteten er at folk som har krav på bostøtte får ikke bostøtte.

  • Snakk om sakelighet og elendig innlegg – det er en grunn til at folk velger å ruse seg – og denne grunnen har du som uttaler deg om noe slikt på fire linjer tydeligvis ingen forståelse for – holdkjeft, eller kom med noe konstruktivt!

 4. Ikke glem at Norge er verdens beste land å bo i, så like bagateller har ingen betydning. Det er helheten, at Norge ER verdens beste land å bo i som teller.

  • Samtidig er det noen som faller utenfor, og de har vi plikt og mulighet til å hjelpe.

   • Det er ingen som faller utenfor i Norge, verdens beste land å bo i. At virkeligheten er en annen enn det utopi folk flest snakker om har ingen betydning. Det eneste som teller er at Norge er verdens beste land å bo i.

  • Du har tydeligvis ikke sett deg rundt i dette landet – Norge er verdens beste land å leve i, men ikke for alle – og nettopp det faktum at vi er verdens beste land å leve i for så mange – bør jo være en indikasjon på at vi skal jobbe for nettopp det, verdens beste land å leve i for alle.

   • Det er nettopp det som er problemet. Ingenting blir gjort! Man har definert seg ut av problemet, og så lar man problemet ligge. Norge er verdens beste land å bo i, så man trenger ikke gjør noe for dem som Norge ikke er annet enn Helvete for.

 5. Av disse stakkarslige som sover ute; er de norske statsborgere? Får de ingen støtte? De har trossalt krav på støtte. Vi betaler allerede skatt for at de skal få et minstebeløp å leve av, og en eller annen plass å bo. Hvis de ikke får disse pengene, den plassen å bo grunnet noe annet enn dem selv, så får vi fikse det som det bakenforliggende problemet her, ikke bare fikse alle symptomer som dukker opp. Og til de som får det de har krav på, men som velger å bruke pengene på andre ting. Synd, trist, leit; vår solidaritet stopper når de misbruker den, og spør etter mer…

  • Dette handler også om folk som er i Norge for en periode som ikke har et sted å bo. De kommer til Norge for å jobbe, men er for fattige til å finne et sted å bo. Disse synes jeg vi bør vise såpass nestekjærlighet at vi hjelper dem å få en seng å sove i.

 6. Man får vel i alle fall ikke bostøtte hvis man ikke har et sted å bo, og det er ganske mange som sliter med å skaffe nettopp det. Bra blogg Ingvild og godt innlegg!

 7. Problemet er norge er blitt det nye USA anno begynnelsen av det 19 århundre.
  Nu er det vi som er det gyllne land hvor alt ordner seg bare du klarer å komme deg dit.
  Om du er noenlunde oppegående kjenner du til historien, så trenger ikke kaste bort tid på formidle den.
  Spørsmålet jeg vil ha svar på er hva gjør DU for disse som sover på gaten,tar du dem med deg hjem,lar du dem sove på gulvet hos deg,gir du dem tak over hodet GRATÌS
  Om ikke hvorfor?

  • Poenget er ikke å privatisere ansvaret for fattigdom til den enkelte. Dette handler om at kommunen bør hjelpe de bostedsløse med et lavterskeltilbud, en seng å sove på. Vi snakker ikke om hotell, eller stor luksus, men en madrass eller en seng å sove i og et tak å sove under.

 8. «Og jeg er ganske overrasket over at Høyresiden ikke en gang kan gå med på Aps forslag om å utrede hva vi kan gjøre for disse menneskene. »

  Har du link til omtale av dette forslaget?

 9. Jeg vet ikke om du har lagt merke til det, men Norge har blitt invadert av tusenvis av tiggere fra øst-europa de siste par årene. Det er ikke og skal ikke være Norges oppgave å være hele verdens sosialkontor. Et slikt tilbud hadde for det første vært ekstremt dyrt å drifte, og for det andre hadde det vært nok et incentiv for all verdens tiggere og lykkejegere til å komme hit.

  • De som kommer til Norge kommer hit for å tjene penger, ikke for å bo på en madrass som kommunen kan gi dem. De kommer til å komme uansett, og da er det grunnleggende nestekjærlighet å hjelpe de som ikke har råd til en seng.

 10. Folk flest gir ikke penger til disse tiggerne, og du kan være ganske så sikker på at flesteparten i Norge, ikke vil la skattepengene gå til det heller.
  Som andre har sagt, norske statsborgere har fangnettet til å dekke grunnleggende behov, lykkejegere er ikke vårt ansvar.

 11. ingvildre: Link til forslag ledet ikke til forventet tekst, bare et søkeskjema.

  «Folk som ikke har råd til å skaffe seg tak over hodet synes jeg vi uansett har et ansvar for å hjelpe.»

  Ja, soleklart. Dette har kort sagt med å være medmenneskelig. Svarene du har fått fra de som er uenig med deg, er veldig skuffende.

  Tiggere og sigøynere fra østeuropa burde etter mitt mening behandles som gjester. Selv om de må sendes til hjemlandet, skal de også bli behandet pent inntil de hjemsendes. Gjør man ikke det, presser man dem til tigging, prostitusjon og kriminalitet. I tillegg legges en unødvendig byrde på fortvilte folk.

  Problemet har eksistert i nokså mange år. Merkelig nok er finnes stor politisk vegring for å ta tak i problemet. Kan det komme av at disse menneskene aldri blir noe partis velgergruppe? Å skjule seg bak behov for utredning eller at tiltak koster, at de husløse mangler boevne, har rusproblem, er kriminelle osv. holder ikke. En seng, tak over hodet, tilgang på toalett og rent vann koster veldig lite, mye mindre enn politikere søler bort på kultur for fiffen.

  Det aller enkleste til å begynne med er at kommunen kunne gitt fra seg en eller flere eiendommer til formålet gratis. Vil kommunen ikke ta tak i problemet selv, får de la private organsasjoner gjennomføre det.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s