Til minne om Hanne Marthe Narud

Fredag 20. juli måtte professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud gi tapt for kreften, bare 54 år gammel. Norsk valgforskning, statsvitenskap og samfunnsvitenskap har mistet en av sine største.  Hanne Marthes forskning har gjort henne til en av de fremste ekspertene på norsk politikk, stortingsvalg og velgere. Vi var så heldige å få bli kjent med henne både som foreleser, samt ved å henholdsvis jobbe vitenskapelig assisten for henne og ha henne som veileder på masteroppgave og i startfasen av doktorgradsarbeidet. Hun vil bli dypt savnet.

Hanne Marthe tok både hovedfag (1988) og doktorgrad (1996) i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO), og ble i 2001 ansatt som professor samme sted. I 2009 ble hun medlem av Det Norske Vitenskaps-Akademi. Hanne Marthes forskning dreide seg om koalisjoner, rekruttering, valgkamp og velgeratferd, og hun var også opptatt av kvinners posisjon i politikken og Stortingets rolle. I tillegg var hun, sammen med Henry Valen og Bernt Aardal, ledende innen norsk valgforskningen tilknyttet Institutt for samfunnsforskning.

Hanne Marthe var en av svært få kvinnelige professorer i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Av totalt 30 professorer var bare tre – og nå bare to – kvinner. I tillegg til å være et stort forbilde for mange studenter, var hun et spesielt forbilde for oss. En kvinnelig professor vi alle kunne se opp til, og som har banet vei for kvinner som kom etter henne.

Som foreleser og veileder var Hanne Marthe dyktig, alltid inspirerende og kunnskapsrik. Hun var en professor som la ned mye arbeid i veiledning og forelesninger – en som brydde seg om studentene sine. Hadde du henne som foreleser eller veileder, visste du at du at hun tok arbeidet seriøst. Flere av hennes bøker og artikler stod på pensum og hun ble hyppig sitert og kilde til inspirasjon for svært mange studenter. Det er vel nesten ingen som har tatt studier i statsvitenskap som ikke har lest, vært på forelesninger med, eller sitert Hanne Marthe.

Hanne Marthe hadde en utrolig stor arbeidskapasitet, og hadde alltid mange prosjekter på gang samtidig. Flere av prosjektene som hun var i gang med fikk hun dessverre aldri tid til å fullføre. Hun evnet å formidle sitt vitenskapelige arbeid på en forbilledlig måte, også utenfor statsvitenskapen og akademia. Hun var valgekspert i TV2 og ble svært ofte brukt av landets ledende aviser, radio og TV2 for politiske kommentarer. Denne kombinasjonen av høyt faglig nivå og gode formidlingsevner gjorde henne til en av de mest siterte professorene i norske medier (den mest siterte kvinnelige professoren i Norge i 2008), og en viktig person i norsk offentlighet og samfunnsdebatt.

Hanne Marthe var svært sosial og hadde et stort nettverk, noe blant annet en rekke utenlandsopphold i for eksempel Mexico, USA, Nederland og New Zealand bidro til. Hun hadde en befriende rett frem, ærlig og ujålete væremåte – både som privatperson og som forsker. Hun ga både kollegaer og studenter ærlige tilbakemeldinger, og manet til å fremstille forskning på en så enkel og  lettfattelig måte som mulig. Som veileder var hun blant annet opptatt av å formidle at man ikke trengte å ”flotte seg” med unødvendige tunge sitater eller høytflyvende teori.

Til tross for at hun forlot oss så alt for tidlig, har Hanne Marthe Narud rukket å produsere en imponerende menge forskningsarbeid. Hun forsket med humør og stort pågangsmot helt til siste slutt. Hun etterlater seg et stort tomrom, og det er sårt å tenke på alt det hun skulle gjort, som hun ikke rakk å gjennomføre. Våre tanker går til etterlatte venner og familie. Hanne Marthe etterlater seg hundrevis av studenter, kollegaer og samfunnsinteresserte som har latt seg inspirere av henne, og har lært av henne.

Ingrid Dahlen Rogstad, PhD-stipendiat ved Institutt for samfunnsforskning

Ingvild Reymert, tidligere vitenskapelig assistent ved Institutt for samfunnsforskning

(Innlegg på trykk i Klassekampen 27.juli 2012)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s