Billigst uten demokrati

 

”Rapport viser at kommunesammenslåing lønner seg” er overskriften på NRK-nyhetene 31.7. Rapporten tar til orde for tvangssammenslåing av kommuner. Interessant nok er den forfattet av tidligere Fpu-leder Ove Vanebo på vegne av Civita. Det er ikke noe nytt at høyresiden ønsker å bruke tvang. NHO-direktør John G. Bernander krevde tvangssammenslåing på NHOs årskonferanse i januar 2012, men også leder for Arbeiderpartiets programkomité, Hadia Tajik, vil tvinge.

Tvangstilhengerne hevder at småkommuner ikke lønner seg. Det er helt riktig at drift av kommuner koster. Drift av demokratiske organer som kommuner, fylkeskommuner, Storting og regjering koster. Demokrati koster. Det mest kostnadseffektive hadde nok vært å tvangsavvikle hele demokratiet. Det er endepunktet for retorikken Civita bruker når de mener lokaldemokratiet bør ofres til fordel for et billig samfunn. Formålet med kommunene er likevel ikke å skape overskudd, men å legge til rette for samfunn det er godt å leve i. Dét lønner seg.

Vi utelukker ikke at det å slå sammen kommuner i visse tilfeller kan gi innbyggerne bedre og billigere kommunale tjenester. Men vi mener det er galt å bruke tvang. Kommunene står for det norske lokaldemokratiet. De er folkets redskap for å bestemme over egen hverdag og eget lokalmiljø. Spørsmålet er om folk et helt annet sted i landet bestemme hvordan ditt hjemsted skal utvikle seg? Vi mener folk selv må få bestemme hvilken kommunetilknytning som er best for deres hjemsted.

Det går an: Re Kommune er et eksempel på frivillig kommunesammenslåing etter folkeavstemming. Prosessen fikk dermed den forankringa og oppslutninga de trengte for å bygge den nye identiteten til kommunen – i stedet for omkamper, gnisninger og motstand.

Det er ikke noe nytt at høyresida er skeptisk til lokalt selvstyre. Også i Oslo har høyresida alltid vært skeptisk til bydelsutvalgene som er byens lokaldemokrati, og gjør sitt beste for å strupe dem økonomisk. Men skal vi slå sammen kommuner, må folk bestemme det selv. Vi kan ikke bare avvikle demokratiet.

Ingvild Reymert, bystyrerepresentant for SV i Oslo for  og Benjamin Larsen, medlem i fylkesstyret i Oslo SV

(Innlegg i Klassekampen 4.august 2012)

4 responses to “Billigst uten demokrati

  1. Marius Overholt

    Norske kommuner har inntekter, for eksempel en andel inntektsskatt svarende til 11.6 prosentpoeng, som til en viss grad er proporsjonale med kommunens folketall. De har også utgifter, men en del av disse er ikke så mye mindre i småkommunene. Lønnen til rådmannen er for eksempel ikke proporsjonal med kommunens inntekter. Noen småkommuner kan ha god økonomi på grunn av kraftinntekter. Men de fleste småkommunene ville ha en forferdelig økonomi uten ekstra statlige overføringer. Det er sikkert morro å være småkommune, når en kan velte utgiftene til morroa over på storsamfunnet. Det er nettopp dette, at småkommunene får ekstrautgiftene som følger med å være små dekket av storsamfunnet, som gjør at frivillige kommunesammenslutninger er så sjeldne. Så lenge småkommunene driver sitt småkommuneri på statens regning, er det mest demokratisk at Stortinget avgjør.

  2. Forutsetningen for det du skriver er at det er mindre demokrati i større kommuner enn mindre.
    Mener du det? Og i såfall – hva vil du gjøre for å rette opp i det?

  3. Kommuner er ikke selvstendige land. De er statens organ for å utføre tjenester i lokalområdet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s