Oslo bør få vennskapsby i Palestina

Da Båten Estelle var på besøk i Oslo leverte Ivar Johansen og jeg inn et privat forslag om at Oslo skal ha en vennskapsby i Palestina for å få mer oppmerksomhet mot de glemte lidelsene til folket i Gaza. SV Stortingsrepresentant Aksel Hagen ble med båten til Gaza av samme grunn, men er nå arrestert.

På onsdag skal det private forslaget opp i bystyre. SV krever at Aksel Hagen blir umiddelvart løslatt, og på onsdag bør Oslopolitikerne gå inn for at byen skal få vennskapsby i Palestina.

Les mer om forslaget til Ivar og jeg her:

1.Oslo kommune skal inngå en vennskapsavtale, eller samarbeid om konkrete prosjekter, med en palestinsk by eller kommune.

2. Byrådet utreder og fremmer sak for bystyret om hvilke palestinske byer eller kommuner som kan være aktuelle og formen for et slikt samarbeid.

Dette foreslår Ingvild Reymert og jeg  i et forslag vi har sendt fram til behandling i Oslo bystyre.

I over 40 år er palestinerne blitt fratatt muligheten til å leve et verdig liv. Muren på Vestbredden og blokaden av Gaza ødelegger palestinernes økonomi, hindrer forsyninger av mat og medisiner, og skaper fattigdom og fortvilelse. Det er klok solidaritshandling å knytte nærmere vennskapsbånd mellom Oslo og en palestinsk by.

Vi har her tatt initiativ til hva Oslo kommune skal gjøre. Men her kan folk også ta initiativer selv, – på egen arbeidsplass, i fagforening eller på skolen. Mange skoler, arbeidsplasser og fagforeninger har gode erfaringer med å etablere vennskapsforbindelser med lokalsamfunn og institusjoner i andre deler av verden.

Les hele forslaget nedenfor.
Les her om hva et vennskapssamarbeid kan være

Oslo bystyre

v/ ordføreren

Oslo, dato 30.juli 2012

Privat forslag fra Ingvild Reymert og Ivar Johansen på vegne av SV

Solidaritet med Palestina

Det vises til bystyrereglementets § 36, hvor det bl.a. heter:

«Medlem av bystyret kan fremsette private forslag til bystyret. Forslaget må bare omhandle en sak og gjelde saker som naturlig hører inn under bystyrets virkeområde. Forslag kan ikke stilles til saker som ligger til behandling i bystyrets organer, har samme innhold som et forslag som ennå ikke er behandlet eller som tidligere er behandlet i en av bystyrets komiteer i samme bystyreperiode uten å ha fått nødvendig tilslutning. I tvilstilfelle treffer forretningsutvalget avgjørelsen.»

På bakgrunn av dette fremmes et privat forslag som følger:

I over 40 år er palestinerne blitt fratatt muligheten til å leve et verdig liv. Muren på Vestbredden og blokaden av Gaza ødelegger palestinernes økonomi, hindrer forsyninger av mat og medisiner, og skaper fattigdom og fortvilelse.

I løpet av de siste årene har flere norske byer etablert vennskapsbånd med palestinske byer og kommuner. Noen eksempler er Sarpsborg, som er vennskapsby med Betlehem, Trondheim har knytta vennskapsbånd med Ramallah, Stavanger ble vennskapsby med Nablus i 1996 og Tromsø er vennskapsby med Gaza City.

Kontakt og samarbeid mellom byer fremmer menneskelig kontakt og knytter kulturelle bånd. Vennskap er en dialog på like fot, mellom byer og folk. Gode vennskap kan føre til mer og bedre samarbeid mellom byer som kultur, turisme, handel og industri.

I Oslo bor det mange palestinere og mange av Oslos innbyggere er svært engasjert i Palestina. Gjennom å etablere kontakt og samarbeid mellom Oslo kommune og en kommune i Palestina kan også kommunen bidra til solidaritet og forståelse for et folk som er okkupert og trenger støtte. Et eksempel kan være en skole i Groruddalen som samarbeider med en skole i Palestina.

Forslag:

1.Oslo kommune skal inngå en vennskapsavtale, eller samarbeid om konkrete prosjekter, med en palestinsk by eller kommune.

2. Byrådet utreder og fremmer sak for bystyret om hvilke palestinske byer eller kommuner som kan være aktuelle og formen for et slikt samarbeid.

Med vennlig hilsen

Ingvild Reymert  /s/                              Ivar Johansen /s/

Sosialistisk Venstreparti                    Sosialistisk Venstrepar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s