Er Oslo en bra by å bo i for unge?

Bilde

Hvis det er bra for barn og unge å vokse opp i Oslo, er det en bra by å bo i.

Å sikre et godt oppvekstmiljø er et spesielt ansvar vi som politikere har. Kvalitetsikre barnehager til alle, der ungene blir sett, får utvikle seg og lære. Og en skole der barn og ungdom får utvikle sine evner, egenskaper og muligheter uavhengig av sosial bakgrunn er avgjørende for å oppnå nettopp dette.

Dessverre har ikke høyrebyrådet i Oslo gjort en god nok jobb for å sikre gode barnehager og skoler. For stor tro på markedsretting, privatisering og konkurranseutsetting gjør at Oslo har barnehager uten god nok kvalitet, foreldre som ikke får barnehageplass når foreldrepermisjonen er over og en skole som skaper og forsterker de sosiale skillene i byen.

Sånn kan vi ikke ha det – SV ønsker å satse mer barnehager og skoler i byen, samtidig som vi vil sette barna, ungdom og kvalitet i fokus – ikke konkurranse, privatisering og markedsretning som Høyre-byrådet gjør.

Det mest alvorlige angrepet mot barnehagene er byrådets og FrPs forslag om å privatisere barnehagene. Når forslaget for første gang ble presentert sammenlignet representant Carl I. Hagen barnehagene med butikk og kommenterer til Østlandsendingen ” Vi er ikke engasjert i dagligvarevirksomhet, vi er ikke engasjert i salg av hvitevarer, vi er ikke engasjert i restaurantvirksomhet”. Målet med å privatisere barnehagene er å kutte kostandene. Som Telemark-forskning har vist går privatiseringa ut over lønns- og pensjonsutgiftene til de ansatte. Det er de ansatte som står for kvaliteten i barnehagene. Det er de som ser barna våre, de som tar vare på barna og det er de som trøster barna våre når de er lei seg. I en tid der vi vet at kvaliteten i barnehagene er for dårlig, er jeg bekymra for at Høyre-byrådet ser på barnehagene som butikk og ikke det første læringsstedet for byens unger.

Heldigvis har SV fått gjennomslag for at bemanningsnormen skal gjelde i Oslo. Sånn at vi sikrer at det er et minimum av barnehageansatte i Oslos barnehager. At det er nok voksne til å ta vare på våre barn.

SVs gjennomslag for to hovedopptak i barnehagene per år, gjør også at ikke bare de ungene som er født før 1.september får barnehageplass, men alle. Og folk i byen kan glede seg over å få barn uavhengig når på året barnet deres blir født.

Det er mye som kan sies om Osloskolen – testing og rapportering som tar fokuset vekk fra læring. Karakterbasert opptak som skaper A- og B-skoler og øker de sosiale skillene i byen. Og stykkprisfinansiering som gjør at de skolene med størst utfordringene med frafall og trenger mest økonomisk støtte får minst. De mister nemlig økonomisk støtte for hver elev som ikke fullfører.

Men det er spesielt en ting jeg vil legge ekstra vekt på – manglende satsning på yrkesfag. Norge trenger flere yrkesfagelever – helsefagarbeider som sikrer et fortsatt godt helsetilbud, byggfagelever som skal bygge boligene vi skal bo i, og elektrikere som sørger for at boligene også får lys. Oslo ligger dessverre under måltall for hvor mange elever som bør gå på yrkesfag. Ikke overaskende, når vi vet at det er bingo om du får lærlingeplass når du er ferdig på skolebenken, gjør det at Osloungdom verken har lyst til å ta yrkesfag eller får motivasjon til å gjennomføre. Frafall er et stort problem, og en rett til lærlingeplass er det viktigste vi kan gjør for å minske frafall. Og, jeg er overbevist om at dersom det var bingo om elever på studiespesialisering fikk fullføre utdanningen sin, hadde Oslos gater vært fulle av foreldre og elever som protesterte, til høyrebyrådet hadde lagt seg langflat og sikret at alle elevene fikk fullført utdanningen sin. Men når det er yrkesfagelever det er snakk om, skjer ikke den samme mobiliseringen og det er ikke så viktig. Sånn kan vi ikke ha det. Vi må behandle alle elver like likt og sikre at alle får fullført videregående skole ved å sikre alle yrkeselever lærlingeplass.

16 år med Høyrestyre i hovedstaden er nok. Til høsten må vi sørge for at de ikke inntar regjeringskontorene og vannstyrer landet sånn de har gjort me Oslo. Og i 2015 er det jaggu på tide med et skifte. Da må byen få et byråd som er for hele byen, ikke bare de rike og skaper en samla by, ikke en delt by.

Innlegget ble holdt 12.juni 2013 under debatten om årsveretnigene i bystyremøte i Oslo.

3 responses to “Er Oslo en bra by å bo i for unge?

 1. Kay Asbjørn Schjørlien

  I Oslo er 13,7% av arealet dekket med asfalt. 15,8% av Oslo er bygg. Dette betyr at man omtrent har like mye vei som bygg i Oslo. Kjente politikere på høyresiden vil nå bygge ut mer i marka, skogene skal bort og boliger med asfalt skal inn. Hva med heller å fjerne asfalt og gjøre plass til mer skog og park, samtidig som man får flere bygg uten så mye vei?
  Hvert døgn passerer ca 384.000 kjøretøyer bygrensen og 240.000 passerer bomringen. En parkert bil krever ca 12,5 m2 plass, eller fem meter veibane. Er den i bevegelse trenger den minst det dobbelte. Hvis det er i gjennomsnitt 1,5 person i hver bil trenger man 6.667 biler for å frakte 10.000 mennesker som vil utgjøre en ca 135 km lang bilkø.

  Hvis vi ser på rovdyrdebatten. I områder på Østlandet hvor det er ulv i nærområdet brukes barnas trygghet som argument for ulvejakt. Det at man ikke kan la barna leke ute alene og at barna får innskrenket bevegelsesfrihet blir sett på som noe forferdelig på landet. Nå er det slik at ikke et eneste barn har blitt tatt av ulv på Østlandet de siste hundre årene, så faren er ikke veldig stor. Men hva med foreldrene til barna i byene? Hos oss er det bilen som skaper utrygghet, det er bilen som innskrenker bevegelsesfriheten og som ikke lar barna leke ute alene. Og biler i Oslo har tatt livet av veldig mange barn de siste hundre årene. Kan vi da også begynne å jakte på biler? Hvorfor krever ikke også vi trygge omgivelser for barna våre? Har man ikke rett til å velge selv hvor man vil oppdra barna sine? Hvorfor kan ikke vi også få lov til å bo trygt?

 2. Hei Ingvild!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

  • Hei – Så hyggelig. Jeg har vært på fjelltur, så jeg så ikke det før nå. Men takk for anbefalingen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s