Solidaritet med Palestina

Sammen med Ivar Johansen fremmet jeg et privat forslag om å få en vennskapsby i Palestina. Kun Rødt støttet forslaget i bystyremøtet 24. oktober. Her er innlegget mitt i bystyredebatten:

Ordfører,

4.august la båten Estelle til kai her i Oslo. En fin sommerdag, og været var flott. Båten skulle til de okkuperte områdene på Gaza, med mat og medisiner og inviterte oss Oslo-borgere med for å vise støtte og solidaritet med mennesker som lever med enorme lidelser under blokaden.

Min partikamerat og Stortingsrepresentant Aksel Hagen ville vise sin støtte, og rette oppmerksomhet mot de glemte lidelsene til folket i Gaza og ble med båten. På lørdag ble båten brutalt bordet av 5-6 israelske krigsfartøy i internasjonalt farvann, og Aksel Hagen ble satt i fengsel. Heldigvis er Aksel satt fri, og jeg gleder meg til å gi han en god klem.

Av samme grunn leverte jeg og Ivar Johansen forslag om vennskapsby i Palestina da Estelle var i Oslo. Vi ønsker at Oslo som Norges hovedstad rekker ut en vennskapelig hånd, og knytter vennskapsby med folk som bor i Palestina.

Ordfører, vi lever i en globalisert verden. En verden som knyttes sammen på flere og flere måter. Vi handler med hverandre, vi chatter med hverandre over internett og vi besøker hverandre. Blir kjent med hverandre, får mer forståelse for hverandre og hverandres kulturer, språk og hverdag.

Men ikke alle får ta del i denne utviklingen. Mennesker i de okkuperte områdene i Palestina får hverken reise fritt, de blir steng inne, de får ikke ta i medisner og de blir steng ute fra det globale fellesskapet.

Ordfører, det er derfor spesielt viktig at Oslo nettopp knytter vennskapsbånd med Palestina, fordi de blir stengt og holdt utenfor det globale felleskapet.

Kontakt og samarbeid mellom byer fremmer menneskelig kontakt og knytter kulturelle bånd. Vennskap er en dialog på like fot, mellom byer og folk. Gode vennskap kan føre til mer og bedre samarbeid mellom byer som kultur, turisme, handel og industri.

I løpet av de siste årene har flere norske byer etablert vennskapsbånd med palestinske byer og kommuner. Noen eksempler er Sarpsborg, som er vennskapsby med Betlehem, Trondheim har knytta vennskapsbånd med Ramalla, Stavanger ble vennskapsby med Nablus i 1996 og Tromsø er vennskapsby med Gaza City.

I Oslo bor det mange palestinere og mange av Oslos innbyggere er svært engasjert i Palestina. Gjennom å etablere kontakt og samarbeid mellom Oslo kommune og en kommune i Palestina kan også kommunen bidra til solidaritet og forståelse for et folk som er okkupert og trenger støtte. Et eksempel kan være en skole i Groruddalen som samarbeider med en skole i Palestina.

Ivar og jeg foreslår derfor:

  1. Oslo kommune skal inngå en vennskapsavtale, eller samarbeid om konkrete prosjekter, men en palestinsk by eller kommune.
  2. Byrådet utreder og fremmer sak for bystyret om hvilke palestinske byer eller kommuner som kan være aktuelle og formen for et slikt samarbeid.

Ordfører, jeg noterer meg at representantene fra A, H, V, F viser til at Oslo ikke har for vane å ha mange vennskapsbyer. Det premisset er jeg veldig uenig i det. Jeg ønsker at vi skal ha en åpen og solidarisk kommune, en by som er rause med å knytte bånd og vennskap, som viser solidaritet. Ikke en by som gjør som prinsipp at de vil sitte på sin høye hest og holde seg alene.

Men om flertallet likevel vil være gjerrige med hvem vi knytter vennskapskontakt med så bør Palestina være et prioritert område. Blokaden, muren og utestengelsen fra det internasjonale samfunnet gjør at mennesker i Palestina ikke får være med i det globale felleskapet. Å knytte vennskapsby med nettopp Palestina, kan være med å bidra til at de får noe mer kontakt med verden utenfor.

Og så til de borgelige. Å knytte vennskapsby med Palestina er ikke å ta mer part i konflikten enn å si at den muren er folkerettstridig, at blokaden er folkerettstridig, at Oslos borgere vil støtte opp om folkeretten og internasjonal lov, og at vi ønsker at alle mennesker i alle land skal ha kontakt med hverandre. Også de som blir stengt utenfor av andre.

Bilde: “Palestinske barn” av Kirsti Knudsen/Norsk Folkehjelp. Kan kun benyttes av SV.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s