En Langesund-ulykke i Lofoten ville hatt alvorlige konsekvenser

oljeopprydning

31.juli grunnstøtte tankskipet «Full City» like utenfor Langesund. Oljesøl fra skipet har fått katastrofale konsekvenser. 153 sjøfugler har hittil dødd av utslippene, og kystlinjen er tilgriset av store mengder olje som det vil ta lang tid å fjerne.

Til Dagbladet i dag sier ornitolog John Stenersen at en lignende ulykke i Lofoten ville kunne utrydde fuglefjell og hele bestander. ”Driver en av disse 300 000 tonnerne ut av kurs og treffer Røst, er konsekvensene helt annerledes enn spørpå, der de fleste fuglene reproduserer seg relativ raskt”, sier han. Les artikkelen i Dagbladet her

Samtidig som Langesund-ulykken er en stor tragedie, er den også en sterk påminnelse om risikoen knyttet til oljeutvinning. Det viktigste vi kan gjøre nå er skademinimering i området, og arbeide for å hindre flere utslipp. Et nei til oljeboring i Lofoten vil her være avgjørende for å hindre at det samme vil skje her og at et sårbart og ressursrikt område kan gå tapt.

Les også Benjamin Larsens innlegg «Risikoen ved oljeutslipp» her

2 responses to “En Langesund-ulykke i Lofoten ville hatt alvorlige konsekvenser

  1. Hei Ingvild!

    Morsomt å se at det er slike flinke folk med i debatten om Lofoten. For meg er dette en debatt som driver inn i hjerteroten.

    Det finnes flere andre gode naturargumenter mot oljeutvinning. Blant annet har Lofoten en strandsone som umuliggjør opprenskingsarbeid etter oljesøl. Et annet aspekt er været som sannsynliggjør ulykker i større grad enn i Lofoten. Jeg vil påstå at enhver lofotværing som bor i sør vil påstå at østlendingers oppfatning av været i nord er like realistisk som alkymistenes leting etter gull.

    I tillegg mener jeg at to andre politikkområder fortjener oppmerksomhet. Det ene er debatten om framtidens næringspolitikk. Når skal vi begynne å videreutvikle næringslivet i Norge?

    Et annet aspekt er distriktspolitikken. Oljeforkjemperne påstår at dette er et distriktstiltak. Det kan det såvel være. Spørsmålet mange forvirrede nordlendinger sitter igjen med er hvorfor satse på distriktene nå, når vi lenge har sittet med store naturressurser fra før av. Det handler om å tenke langsiktig, og ikke bare vinne kortsiktig profitt.

    Og til sist så mener jeg av prinsipp at naturforvaltning må skje på et lavest mulig nivå jmf. økologiske prinsipper. Naturforvaltning idag bærer preg av å være for sentralisert. Det bør være de som sitter tettest på problemstillingene som tar avgjørelsene. Idag mister vi alt for mye viktig «tacid knowledge» om naturen fordi vi distanserer oss fra den. En måte å forhindre dette er at enhver må ta avgjørelser for naturen, og se virkningen av disse. Lokal forvaltning er et must i naturspørsmål. Dette gjelder ikke bare olje, men mat, jordbruk, gruvedrift etc.

    Her er mitt debattinnlegg i saken, argumenterer som sagt med hjertet:

  2. Hei Ørjan

    Jeg er veldig enig i argumentene du presenterer. Jeg mener dette er en av de desidert viktigste debattenen i valgkampen, og en av de sakene som bør veie tyngst når man bestemmer seg for hvilket parti man skal stemme på.

    Takk for fin film!

Legg igjen en kommentar